Holbæk Kommune ejer ca. 251 ha skov fordelt på flere større og mindre skove. Skovene skal fremover fungere som urørt skov, hvor forvaltningen af skovene skal skabe et sundt, biodiverst, modstandsdygtigt og selvforvaltende skovøkosystem.
Skovene er indtil for kort tid siden blevet forvaltet med træproduktion og rekreativ værdi som hovedformål. I fremtiden lader vi skovene stå urørt dvs. at kommunen ikke længere vil fælde træer udelukkende af økonomiske årsager.
Det betyder dog ikke at al forvaltning af skovene ophører. Skovene vil fortsat blive forvaltet, men hovedformål for forvaltningen bliver at sikre og højne skovens biodiversitet. Benyttelsen af de rekreative værdier vil fortsat understøttes og udvikles.
I overgangen fra driftsskov til urørt skov bliver der foretages nogle ændringer i skovene. Der skal bl.a. fjernes nogle uønskede træarter, som ikke gavner biodiversiteten. Den naturlige hydrologi skal forbedres f.eks. ved at lukke eller begrænse vandføringen i grøfter og dræn. Der skal også indføres nogle hjemhørende træarter, der bidrager til biodiversiteten, da der er langt flere organismer knyttet til de hjemmehørende træarter. Ændringerne drejer sig om at skabe en vådere, lysere skov med flere naturlige dynamikker, hvilket skaber flere mulige levesteder for skovens organismer.
Vil du vide mere om konkrete tiltag, og dykke ned i de forskellige skove kan du læse den samlede forvaltningsplan. Den finder du her:
Forvaltningsplan for omlægning af Holbæk kommunes skove til urørt skov m. bilag.pdf
Vores skoves biodiversitet
I 2022 fik kommunen lavet en stor undersøgelse af de kommunale skoves biodiversitet. Denne kan du læse om her:
Biodiversiteten i Holbæk Kommunes skove
Undersøgelsen slår fast, at der er et stort potentiale for at udvide biodiversiteten i kommunens skove, b.la. ved at forøge mængden af dødt ved (træ). Skabelse af mere dødt ved i skovene er et vigtigt tiltag til at skabe en sundt økosystem i skovene. Der er mange organismer b.la. insekter, der kun lever i gamle og nedbrudte træer. De gamle træer er ikke tilstede i skovene i det omfang det er nødvendigt, da et aktivt skovbrug igennem tiden har høstet de træer, der ellers ville blive gamle i et naturligt skovøkosystem.
Det vil tage tid
Det vil tage årtier, måske længere, før skovene vil være et så sundt og naturligt økosystem som muligt. Det skyldes bl.a. træernes lange levealder. Vi udfører tiltag, der kan hjælpe skovenes biodiversitet på vej, men det vil tage lang tid før ændringerne i skovene resulterer i indvandring af de mange manglende arter vi ved der kan trives i skovene. Mange af de manglende arter er meget små og kan ikke bevæge sig over store afstande. Tålmodighed er en hjørnesten i al skovbrug, også når driftsmålet er biodiversitet. I omstillingsfasen, som er de næste 10-15 år, vil vi skabe de ændringer i skovene som skaber fundament for en naturlig udvikling henimod det sunde skovøkosystem.
Hvad betyder det for min færden i skoven?
Du er som altid velkommen i kommunens skove hele døgnet og over hele skovens område. Vi vil arbejde for at udvide skovgræsningen i Tølløseskovene og undersøge muligheden for at skabe skovgræsning i Knudskov - dette kan medføre, at der kommer hegn i skoven. Skovens dyr kan sagtens forcerer kvæghegn og hvor hegn krydser stier, vil der blive sat låger op. Vi bestræber os på at det fortsat bliver muligt at få en god skovtur uden for foldene. At skovene er tilgængelige for så mange som mulig er vigtigt, men for at skabe de bedste betingelser for biodiversiteten, kan der forekomme områder i skovene hvor ikke alle skovgæster ønsker at færdes. Hundeejere skal holde deres hund i snor i skovene, med mindre andet er skiltet. Træer der udgør en fare for skovens gæster vil også fremover sikres. Ved skovenes stier og veje minimere vi risikoen for at træer bliver farlige for skovgæsterne. Uden for skovenes etablerede sti- og vejsystemer vil naturen få lov at gå sin gang og hvis du færdes hér, skal du selv holde øje med evt. risikotræer.