Hvis der i dit område er mulighed for at etablere en fælles varmeløsning, skal du starte med at snakke med dine naboer. Det er en god ide at indkalde alle i området til et uforpligtende fællesmøde. Her kan I finde ud af, hvor mange er interesserede, og i hvilen form I skal arbejde videre. Det er vigtigt at etablere arbejdsgrupper hurtigt i forløbet.
Tag gerne fat i Holbæk Kommune tidligt i processen. Vi vil gerne hjælpe jer i gang med f.eks. at holde møder eller med at skaffe viden.
Fire vigtige dele af fællesskabet
Når I har organiseret jer, er der fire vigtige dele at varmefællesskabet, som skal afklares: det praktiske, det tekniske, det økonomiske og det juridiske.
- Når I skal se på det praktiske, handler det først og fremmest om muligheder for etablering af varmen. I bør f.eks. overveje: har I et fællesareal, I kan bruge til placering af varmecentralen? Hvem (af jer) skal stå for etableringen? Hvem skal stå for driften af varmecentralen og vedligeholdelsen af systemet?
- Når I skal se på det tekniske, er det vigtigt, at I får fagfolk ud og se på jeres muligheder. Der skal kigges på bygningernes nuværende varmesystemer og regnes på, hvor stort jeres varmeforbrug er..
- Det økonomiske handler om, at I i fællesskabet skal beslutte, hvad varmeløsningen må koste, både i investering og i drift, og hvordan I betaler.
- Det juridiske handler om ejerforhold, medbestemmelse og ansvar. Det er vigtigt, at I tidligt i forløbet får lavet nogle regler for, hvordan jeres fællesskab skal fungere. Her kan det være en god ide at få juridisk rådgivning.
Er I allerede i gang?
Måske har I i jeres område allerede en beboer- eller ejerforening, så kan du foreslå i foreningen, at I kigger på de praktiske, tekniske, økonomiske og juridiske dele af et nabovarmen.
Måske har I allerede fællesvarme i dit område, men ønsker måske at skifte varmekilde fra eksempelvis gas til el. Så er det mest det tekniske, praktiske og økonomiske, I skal finde løsninger på i varmefællesskabet.