For at kunne give et bud på områder, der kan have potentiale for fjernvarme, har det første kriterie været, at det skal være byområder, der i dag bruger naturgas.
Herefter har vi udregnet et såkaldt Priotal. Tallet viser, hvor meget det antages, der skal investeres i fjernvarmeledningsnettet i forhold til hvor meget varme, der kan sælges.
Mere præcist siger tallet, hvad der skal investeres i ledningsnettet pr. tilsluttet MWh varmeforbrug.
Jo lavere omkostning pr. tilsluttet MWh, svarende til et lavere priotal, jo bedre økonomi vil der være i at udrulle et fjernvarmenettet i det pågældende område.
Priotallet regnes ud efter, at der bliver fuld tilslutning til fjernvarme i områderne, hvilket i sig selv er en faktor, som har stor betydning.
Desuden ses der kun på byer med over 200 potentielle kunder og med et estimeret varmebehov på over 10.000 MWh – inkl. bygninger, der bruges til erhverv, institutioner osv.
Priserne, der regnes med, er 2.500 kr./m for stikledninger og 4.500 kr./m for gadeledninger. Disse priser indeholder de samlede omkostninger for etablering af et fjernvarmenet.
Er der under 200 potentielle kunder i nærområdet, er løsningen individuelle varmepumper eller en fælles løsning, hvis man fx bor i tæt-lavt byggeri.
Når priotallet er mellem 4.000-7.000, er der usikkerhed, om fjernvarmen kan betale sig, og der skal derfor en nærmere analyse til for at afklare det.
Hvis priotallet er over 7.000, viser erfaringen, at der umiddelbart ikke er økonomi i at etablere fjernvarme.