Læreren

Line Hornbæk

”Jeg elsker at være lærer. Jeg elsker at komme over til mine børn. De inspirerer mig. De lærer mig noget nyt hver dag".

Line Hornbæk brænder for at være lærer, og hun føler, hun gør en stor forskel for eleverne hver dag.

”Jeg elsker at være lærer. Jeg elsker at komme over til mine børn, det er sådan det føles. De inspirerer mig. De lærer mig noget nyt hver dag. Jeg kan godt lide at være med til at danne de her små mennesker. Jeg kan godt lide at have medansvaret for, at de går ud i livet og har noget med sig, som de kan bruge. Og også at det er noget andet end det faglige jeg giver dem, det er det menneskelige, og jeg kan godt lide at være en rollemodel for eleverne, ” siger Line smilende.

Line sørger for at fortælle sine elever, at de skal være sig selv, og tro på sig selv. Hun fortæller, at hun blandt andet siger til dem, ”Det kan godt være, at du bliver kaldt en nørd nu, men om 10 år så arbejder dem, der kalder dig for nørd, for dig. Bliv ved med at være dig selv, bliv ved at tro på dig selv og dine hobbyer.”

Line er motiveret til at tage på arbejde hver dag. Det, der driver hende, er hverdagen sammen med børnene, og anerkendelse fra ledelsen.

”Lederne er gode til at lytte og giver anerkendelse. Men børnene er det vigtigste. Jeg ved, at det er vigtigt for eleverne, at det er mig, der står der hver dag. Det motiverer mig, ” fortæller Line.

Blev lærer ved et tilfælde

Line underviser 5. klasse i matematik, håndværk og design og i linjefaget kampsport på Ågerup skole, hvor hun er fastansat som lærer.

Lines 5. klasse, og starter med matematikundervisning. Line har en fagligt spredt klasse, og hun bruger digitale undervisningsmaterialer, som eleverne er rigtig glade for, og som rammer dem på deres niveau. Når eleverne laver noget de er glade for, så kommer der er en god stemning i klassen og Line kan mærke, at de godt kan lide det.

Det var ret tilfældigt, at Line blev lærer.

”Jeg blev fyret fra et andet arbejde, og så lagde jeg en ansøgning på et lærervikarjob, fordi der manglede lærere. Da jeg havde arbejdet i den stilling i to år, tænkte jeg, at det er det her, jeg skal være. Og nu er jeg i gang med læreruddannelsen ved siden af jobbet som lærer. Jeg bliver færdig til sommeren 2023. Jeg har været lærer i fem år. Inden jeg læste til lærer, tog jeg en bankuddannelse og har tidligere arbejdet med logistik,” fortæller Line.

I dag er Line fastansat på Ågerup skole, og læser altså til lærer ved siden af jobbet som lærer.

Frihedsforsøget er fedt

Line er anden lærer, i en af hendes kollegaers klasse, og nogle af hendes egne timer er tolærer timer. Det sætter hun rigtig stor pris på.
”Vi får talt med mange flere elever, og vi får nået meget mere, når vi er to lærere,” fortæller Line.

Ågerup Skole er med i frihedsforsøget. Line syntes det er rigtig fedt. 

”Vi har brugt et års tid på at vende, hvad vi som skole kunne tænke os med frihedsforsøget, og alle er blevet hørt. Ledelsen har taget vores idéer til frihedsforsøget seriøst. Skolen er lille, derfor er der kort vej fra idé til handling,” fortæller Line.

I forbindelse med frihedsforsøget er lærerne kommet med idéer til, hvad de gerne vil undervise i, og hvad der mangler af undervisning, og en af de idéer handler om linjefag.

”Lige nu har vi syv linjefag, som er superfede. Fagene er blandt andet kampsport, hip/hop/rap og graffiti, en kollega der tager på tur en hel dag, en kollega der laver mad hele dagen, og en der laver billedkunst hele dagen. Børnene får virkelig mulighed for at fordybe sig, og det er 100% frihedsforsøget. Det giver mig en følelse af, at de idéer jeg kommer med bliver taget seriøst, ” siger Line.

Det gode samarbejde og aha-oplevelser

På Ågerup skole er der et godt samarbejde mellem kollegaer og ledelsen, og det er Line særligt glad for at være en del af. De er gode til at spare med hinanden, og det er også vigtigt for, at dagligdagen kan fungere. 

Line har mange oplevelser, som bekræfter hende i, at hun er landet på den rigtige hylde.

”Jeg havde engang en elev i 2. klasse som ikke kunne minus. Og hver gang han fik minusstykker, så ændrede han tegnet til et plustegn, for det var han sikker i, han kunne ikke begribe det med at trække fra. Han havde besluttet sig for, at det kunne han aldrig lære. Jeg kom som ny lærer og brugte lidt tid på at lære ham det. Pludselig faldt tiøren, og han fik en aha-oplevelse af, at det kunne han godt lære. Efter det tænkte jeg, det er præcis derfor, jeg er blevet lærer, ” siger Line

En anden oplevelse, som Line også husker tydeligt, er fra da hun var hjælpelærer.

”Der var en pige, som sagde ’ åh nej, ikke matematik, jeg er såå dårlig til det’. Jeg tænkte, hvordan kan hun som så lille i 3-4 klasse have en overbevisning om, at hun er dårlig til matematik. Det må jeg kunne gøre på en måde, så færre børn får den overbevisning, og i stedet får forståelse af, at man godt kan lære matematik. Alle bruger matematik på en eller anden måde. Og hvis jeg kunne få bare ét barn mere til at forstå, at det er en del af vores hverdag, så ville jeg være komme langt. Det var derfor, at jeg valgte at blive matematiklærer, ” siger Line.

Senest opdateret 07-11-2023