SOSU

Bjarne Jensen

"Det kan gøre en forskel, at man er hos et menneske i bare 10 minutter".

Centralt på Orø ligger Elnebjergcenteret. Her arbejder Bjarne Jensen som social- og sundhedsassistents (SOSU) i hjemmeplejen. Han besøger borgerne i deres eget hjem og hjælper dem med forskellige ting. Bjarne har dagvagt, og arbejder hver anden weekend.

”Jeg løser alle de opgaver, som borgerne har brug for hjælp til. Det kan være hjælp til at få støttestrømper på, til personlig hygiejne, til at tage medicin eller noget fjerde. Det er meget blandede opgaver, jeg løser, og hver dag giver mit arbejde mening,” siger Bjarne.

Hjemmeplejen på Orø er et lille sted, men der bor mange ældre på øen, som har brug for hjælp. Bjarne er i et team på 6 SOSU’er, som hver har faste borgere, de har ansvaret for.

’Ingen er færdige, før alle er færdige’

”Det er meget forskelligt, hvor meget hjælp borgerne skal have, og det betyder også, at det varierer, hvor lang tid vi bruger hos den enkelte borgere. Hos nogle er det 10 minutter, hos andre er det 1 time, ” siger Bjarne.

Bjarne støtter også borgerne, hvis de har brug for hjælp til at søge en ny bevilling til støttestrømper, hjælp til at finde træning, tilmelde sig flextrafik, madordning eller indkøb.

”Jeg er glad for at være her. Her siger vi ’ingen er færdig, før alle er færdig’. Det vil sige, at vi hjælper hinanden. Hvis man er færdig med sine opgaver, ringer man til sin kollega, og spørger om de skal have hjælp til noget. Selvom jeg har mine faste borgere, så kender jeg alle vores borgere, fordi vi hjælper hinanden. Når en kollega har fri, så dækker vi hinandens borgere ind, ” siger Bjarne.

God arbejdsplads med gode kollegaer

Hver morgen tjekker Bjarne, om der er kommet opdateringer hos borgerne. Hvis for eksempel en borger har været til lægen, og skal have noget nyt medicin, ved Bjarne det om morgen, inden han kører ud til borgeren.

”Min leder går også ud og gør rent. Vi er alle lige. Der er et godt arbejdsmiljø, og der er altid en god stemning, når man møder på arbejde. Det er her, jeg slutter og går på pension fra,” siger Bjarne.

Fra selvstændig til SOSU

Bjarne har tidligere været selvstændig og har i 30 år haft egen virksomhed med 25 ansatte. Men for cirka 11- 12 år siden lukkede Bjarne sin virksomhed og søgte efter nyt arbejde.

”Min kone arbejdede på et plejehjem og sagde, at jeg skulle komme over hos dem. Jeg troede først, at hun tænkte, at jeg skulle lave havearbejde på plejehjemmet. Og jeg tænkte, det kan jeg da godt hjælpe med,” siger Bjarne.

Men Bjarnes kone mente, at Bjarne skulle gå ind til lederen og sige, at han gerne vil arbejde på plejehjemmet. Så Bjarne gik ind og spurgte, om de havde brug for hjælp, selvom han ikke havde prøvet det før. Lederen sagde ja, kan du starte i morgen?

”Jeg blev meget overrasket over, at jeg bare kunne starte. Jeg havde jo ingen uddannelse eller baggrund indenfor plejearbejdet. Men jeg var lige den profil, de gerne ville have. Så jeg startede og blev oplært i personlige pleje og efter to år startede jeg på uddannelsen.” 

Arbejdet med mennesker

Bjarne kan godt lide arbejdet og det at arbejde med mennesker. Det Bjarne hjælper borgerne med, kan ikke vente til på mandag.

”Jeg har opdaget, at man kan være hos et menneske i bare 10 minutter, og det gør en forskel. Jeg får hver dag et smil fra en borger, som jeg har hjulpet, fordi personen har det svært. Det giver mening", siger Bjarne.

Som SOSU er Bjarne der også, hvis en borger er ved at dø. Så sørger han for at smertedække personen, så de pårørende ikke skal stå med det alene, lige til sidst.

”De pårørende siger efterfølgende tak, fordi jeg var der. Det rører mig".

Forbedring af faglighed

Bjarne synes, at hans arbejdsforhold i kommunen er gode. Han får pension, får løn til tiden og har mulighed for at afspadsere.

”Det fungerer godt, jeg syntes der er gode forhold, og jeg har mulighed for at forbedre min faglighed. Jeg har lige været på kursus i dokumentation. Hvis jeg opdager noget hos en borger, så skal jeg skrive det ned, og det jeg skriver, skal andre kunne forstå. Det er vigtigt at lære at gøre rigtigt, for ellers kan det man har observeret hos borgeren blive misforstået af dem, der læser det. Det var godt at få input til at gøre det bedre,” siger Bjarne.

 

Senest opdateret 07-11-2023