Skoven, som blev rejst i perioden 2021-2022, har et areal på små 20 hektar. De første træer blev plantet af 200 skoleelever, lokale borgere og sponsorer. Der er i alt plantet 77.500 træer og buske i skoven, som alle er hjemmehørende arter i denne del af Danmark. Skoven er rejst i samarbejde med Growing Trees Network og finansieret ved donationer fra private, virksomheder, organisationer og fonde.
Urørt skov – med tiden
Alle kommunens skove skal udvikle sig til “urørt skov”. Det vil blandt andet sige, at der ikke bliver taget træ ud af skoven. Alt, hvad der vokser i skoven, bliver i skoven til fordel for biodiversiteten. Den fremtidige forvaltning af skoven vil have til formål at understøtte skovens udvikling til et stærkt selvbærende økosystem med størst mulig variation. Forvaltningstiltag vil blandt andet være at fjerne uønskede eller invasive arter i skoven og udføre veteranisering.
Hvis du vil læse mere om arbejdet med biodiversitet i kommunens skove så klik på link nederst på siden.
Risikotræer ved stierne vil blive fældet/beskåret efter behov.
Byskov med mange træarter
For at sikre gode muligheder for biodiversiteten har vi plantet 25 forskellige træ- og buskarter i skoven. Alle arter hører naturligt hjemme i vores del af Danmark, hvilket betyder, at forskellige dyr og organismer er tilpasset livet på og ved træerne og buskene. Den træart, der er plantet flest af, er stilkeg, som kan leve i op til 800 år og i enkelte tilfælde længere endnu. Stilkegen er kendt for at kunne huse over 1000 forskellige organismer, lige fra en ugle til den mindste lille svamp. Vi håber, at Tølløse Folkeskov bliver en kilde til liv for de mange organismer, der trives i og med skovene, inklusive mennesket.
Adfærd i skoven
Hund i snor – Når hunden er i snor, er der en meget større chance for, at de andre dyr i skoven også kan trives. Hvis du ønsker at lade hunden løbe frit, så find nærmeste hundeskov her.
Skrald og efterladenskaber skal tages med ud af skoven ”hvis du kan have det med ind, kan du også have det med ud”.
Minimer brug af kunstigt lys. Lys fra f.eks. pandelamper stresser dyrene i skoven.
Skoven er for alle, så tag hensyn.
Vi holder løbende øje med risikotræer men husk alligevel, at færdsel i skoven er på eget ansvar.
Find vej til kommuneskovene
Holbæk Kommune har over 250 hektar skov, som alle forvaltes med biodiversitet som driftsmål.
Hvis du vil besøge andre kommuneskove, kan du læse mere og finde vej på linket herunder.
Læs mere om de kommunale skove her og overgangen til urørt skov