Apotekerhaven i Holbæk

Apotekerhaven er en smuk lille grøn perle midt i Holbæk centrum. Parken har fin beplantning, og rummer en smuk lille te-pavillon samt et lille urtebed i granitsten.

Apotekerhaven var ejet af flere generationer af den fornemme apoteker familie, som en urtehave for Elefantapoteket. Apotekerhaven omtales tidligt som en nyttehave, men blev senere mest benyttet til rekreative formål b.la. med et lille lysthus. I haven var der førhen mange blomster, bede og store træer, og midt i haven et drivhus med druer. Te-pavillonen bidrager til billedet af borgerskabets haveliv i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet.

Apotekerhavens te-pavillon er opført i ca. 1850, og består af fyrrebindingsværk med murede vægge, og den er belagt med zink tagstammer. Oprindeligt havde te-pavillonen gipsloft og bræddegulv. I 1937 blev apotekerhaven overtaget af kommunen, og omdannet til offentlig park. Te-pavillonen blev flyttet til Sct. Elisabeth Hospital (i dag Elisabethcentret), hvor den blev benyttet til patienter, der skulle nyde vejret i ly og læ. Her stod den indtil 1990, hvor pavillonen efter 9 år atter blev taget ned, på grund af en udvidelse af centret. I 2000 blev den gamle te-pavillon genopført efter gamle originale håndværksmetoder, på sin oprindelige plads i Apotekerhaven. 

Holbæk kommune genopførte i starten af 2000 parkens gamle urtehave i granitsten, ud fra gamle tegninger af haven, og med planter man tidligere benyttede til medicinsk brug.

Parken er meget hyggelig og intim, og der findes en legeplads for de mindre børn.

Find vej til parken nedenfor:

Bagstræde, 4300 Holbæk

Senest opdateret 18-03-2024