Østre anlæg i Holbæk

Østre anlæg er en stor, dejlig bypark umiddelbart øst for centrum. Parken ligger på hjørnet af de større indfaldsveje til bymidten Munkholmvej samt Borgmester N. E. Hansensvej. Parken er en af kommunens ældste parker, om rummer en del gamle træer, der smukt indrammer parken.

Østre anlæg er en meget smuk og dejlig park, med en større central sø, hvor også ænder holder til. Man kan gå helt ned til søens kanter fra parkens græsplæner. 

Parken benyttes dagligt af mange borgere, herunder børnehaver og dagplejemødre.

Pergolaen ved legepladsen blev udskiftet i 2023, idet den var for dårlig sikkerhedsmæssigt. Opad pergolaen vokser en smuk, gammel slyngplante af arten Kaprifolie.

Der er opført en helt ny legeplads i 2022, med gummi- og kunststofunderlag. Legepladsen blev anlagt med et udtryk og en udformning, der passer ind i parkområdet. Legepladsen er meget spændende udformet, og rummer b.la. en stor klatrepyramide, abe skulptur, klatre karrusel, gyngestativer, snurretop, svampeleg, rutsjebane, kolbøttestænger og sandkasseområde. Legepladsen benyttes af mange børn, herunder områdets dagplejere.

Der er en lille toiletbygning i parken, som rummer 2 toiletter. Disse er desværre p.t. lukket ned pga. adskillige hærværk. 

Historisk set blev parkområdet benyttet som et sted for de lokale folk til at vande deres kvæg. Umiddelbart øst for parken stod tidligere en gammel stubmølle på Møllebakken overfor fællesbageriet. Denne kan ses på billeder fra omkring 1800. Søen i parken har tidligere været benyttet flittigt til skøjteløb om vinteren. Området blev omdannet til en park i slutningen af 1800-tallet, og etableret som en offentlig park i starten af 1900-tallet.

Parken har traditionelt set været et af byens samlingssteder. Holbæk købstads 650 års jubilæum i 1936 blev således afholdt i parken, og i den anledning blev rejst en stor midlertidig portal ved indgangen.

Nu af holdes der hvert år 1. maj arrangement i parken, hvor politiske talere har arrangeret dagen i parken.

Senest opdateret 18-03-2024