Fjordstien

Fjordstien følger kysten hele vejen rundt om Roskilde Fjord og Isefjorden og er anlagt, så du kan se vandet, nyde duften og mærke brisen. I Holbæk har vi to etaper af den smukke sti

Fjordstien følger gamle mark- og skovveje, men enkelte steder har det dog kun været praktisk muligt at føre stien videre ad asfalterede veje. I det samlede Fjordsti-forløb er der også flere nyanlagte strækninger bl.a. strækningen fra Holbæk til Mårsø på Tuse Næs.

To etaper i Holbæk Kommune

I Holbæk Kommune er Fjordstien en del af Sjællandsleden, som har delt stien op i to etaper, der begge udgår fra Holbæk:

  1. Dragerup til Mårsø på Tuse Næs
  2. Dragerup til Ågerup

Gå på Sjællandsleden

Fra Dragerup til Mårsø

På etapen fra Dragerup til Mårsø kommer du igennem Holbæk by, hvor stien går gennem Strandmølleengen og langs med havnefronten og Holbæk gamle havn, indtil den rammer Fjordstien ved krydset Valdemar Sejrsvej og Havnevej.

Herefter byder strækningen på kig til Holbæk Søbad Venedig og Strandparken, hvor du passerer kunstværkerne "5 Dimensional Pavillon" af Olafur Eliasson og en del af Kropsskiltene af kunstner Karoline H. Larsen.

Den sidste del af etapen fra bunden af Holbæk Fjord til Mårsø, går turen bla. over broen over Tuse Å, som er udsmykket med små fisk og fuglesilhuetter af kunstner Caroline Seehusen. I de gamle afvandingskanaler kan du være heldig at se fisk og padder og henover Holbæk Fjord ses sommetider Havørn (Haliaeetus albicilla) på jagt efter føde.

Fra Dragerup til Ågerup

På etapen Dragerup til Ågerup kommer du gennem Dragerup Skov og forbi Bredetved Skydeterræn, inden turen går videre gennem Munkholmskoven. På den anden side af Munkholmvej går stien forbi Eriksholm Slot og gennem de gamle kystskove, som byder på flotte gamle træer og spændende fugleliv, bl.a. Spætmejse (Sitta europaea).

Efter en smuk tur langs Tempelkrogen med kig til øerne Munkholm og Marsvineholm, ender etapen ved Ågerup Kirke, der har nogle spændende kalkmalerier, som du kan læse mere om i folderen om Ågerup Kirke (PDF):

Ågerup Kirke

Selve Fjordstien fortsætter dog sit forløb videre ind i Lejre og Roskilde Kommuner.

Skiltning på Fjordstien

Fjordstien er afmærket med blå cykelruteskilte og har rutenummer 40.

Nogle steder deler stien sig i en vandre- og cykelsti. Vandreruterne er særskilt afmærket.

Senest opdateret 06-08-2021