Dagplejeren

Lene Larsen

”Det, jeg er allermest glad for ved mit arbejde, er at se de små mennesker, der kommer hos mig hver dag vokse op til velfungerende børn".

Lene Larsen er dagplejer i Holbæk og hun er glad for sit arbejde, fordi hun selv bestemmer hvad der skal ske i løbet af dagen og af ugen.

”Den forskel jeg gør for familierne og børnenes liv, giver mig meget mening. Jeg er med til at ruste dem til den verden de skal ud i og få lært dem så meget som muligt, inden de skal videre,” siger Lene.

Vejen til dagplejer

Lene har ikke altid vidst, at hun skulle arbejde med børn.

Lenes mor var dagplejer, da Lene var mindre og Lene skulle absolut ikke være det samme som sin mor. Hun ville den akademiske vej, så hun blev uddannet teknisk assistent og havde sin elevtid på Holbæk Kommune.

Da Lenes yngste barn gik i dagpleje, opfordrede dagplejeren Lene til at søge job som dagplejer.

"Jeg skulle jo slet ikke den vej. Dagpleje havde jeg hverken uddannelse til eller erfaring med. Men jeg tyggede på ideen, og en dag tog jeg springet. Først fik jeg et vikariat i en vuggestue, og derefter blev jeg dagplejer. Det har jeg så været i 26 år, og i dag kan jeg slet ikke forestille mig at være andet", siger Lene.

En typisk arbejdsdag

”Dagen er hyggelig og travl, og der er meget at se til. Jeg er min egen chef, så jeg kan tage udgangspunkt i, hvordan børnene har det, og hvem der kommer. Så kan jeg se hvad de har lyst til, og så finde på eller tilpasse dagens aktiviteter ud fra børnenes humør, ” siger Lene. Der arbejdes efter kommunes læreplan som i alle institutioner.

Lenes dagpleje er hjemme hos hende selv, og hun passer 4-5 fem børn om dagen. De første kommer kl. 6.30. de sidste omkring kl. 9. Nogle kommer og spiser morgenmad, og i løbet af dagen laver de forskellige aktiviteter. Det kan være leg hos Lene, legeplads, skovtur, eller de mødes med andre dagplejegrupper.

Forskellige alder - forskellige behov

Lene passer børn i forskellige aldre, i øjeblikket er den yngste 9 måneder og den ældste næsten 2 år. Det betyder også, at de har forskellige behov og færdigheder til aktiviteter. Derfor må Lene prøve at finde en balance i de ting, de skal lave i løbet af en dag. 

”Det er kunsten at finde balancen. Hvis nogle af børnene er mere til en rolig dag, mens andre er til mere mere fysisk aktivitet, så tager vi det roligt om morgen, og så senere kan vi måske godt tage ud og hoppe i vandpytter,” siger Lene.

I legestue med kollegaer

Om tirsdagen er de i legestue, hvor andre dagplejere fra Holbæk samles i faste grupper og leger sammen. Her er de sammen hele dagen.

”Hvis jeg er syg eller har fri, så bliver de børn jeg har, passet af mine kolleger, og dem kender mine børn også, fordi vi mødes hver tirsdag i legestuen”, siger Lene.

”Det, jeg er allermest glad for ved mit arbejde, er at se de små mennesker, der kommer hos mig hver dag vokse op til velfungerende børn. Jeg kan sende dem videre ud i den store verden, og de er rustet til det, der venter dem. Det er meget givende. Den rolle jeg får hos børnene, betyder meget for mig. Måske kan børnene ikke huske mig, men jeg ved, at jeg har været en af de primære omsorgspersoner i deres helt tidlige liv,” siger Lene.

Lene har ikke kollegaer og leder, som hun ser hver dag. Men de mødes jævnligt og hun har det godt både med sine kolleger og sin leder. Hun føler, at alle bliver hørt, og at de input, de kommer med, bliver taget seriøst.

Faglighed og mening

Lene er løbende på kurser og efteruddannelse, så hun kan følge med i den udvikling, der sker på børneområdet.

"Det er meget vigtigt for mig at udvikle mig fagligt, så jeg er glad for, at jeg har den mulighed.", siger Lene

” Jeg føler at det giver mig, så meget mening at tage på arbejde hver dag. Jeg kan se resultat af mit arbejde, børnene blive trygge ved mig og de udvikler sig mens de er hos mig. Den kærlighed jeg får fra børnene det betyder også meget,” siger Lene.

Senest opdateret 07-11-2023