Når du spiser eller drikker syrlige fødevarer, opløser syren det yderste lag af emaljen. Et meget tyndt lag forsvinder hver gang og kan ikke gendannes.
Sker dette ofte bliver emaljen tyndere og tyndere, hvilket kan give symptomer i form af smerter ved spisning og isning i tænderne.
Det er især sodavand (også light), juice, cider og saft, der indeholder meget syre. Et stort forbrug af frisk frugt og syrligt slik kan også skade dine tænder.
Det er svært at sige, hvor meget sodavand der skal til, for at tænderne får syreskader. Spyttets sammensætning og andre individuelle faktorer har en betydning.
Hvad du selv kan gøre for at forebygge syreskader eller begrænse allerede opståede skader:
- Begræns dit forbrug af syreholdig mad og drikke.
- Drik sure drikke hurtigt eller med sugerør. Tag ikke små mundfulde over lang tid.
- Drik mest vand.
- Spis frugt hver dag, men ikke for meget.
- Skyl munden med vand straks, hvis du har spist eller drukket noget surt.
- Børst ikke tænder lige før eller lige efter du har drukket eller spist noget surt.
- Brug ikke en hård tandbørste eller tandpasta med stort indhold af slibemiddel.
Syreskader (erosioner) og huller i tænderne er to helt forskellige ting. Derfor kan børn og unge med helt rene tænder, der aldrig har haft et hul også godt få syreskader.
Opkast indeholder stærk mavesyre. Hvis du har en spiseforstyrrelse hvor du kaster op, vil tænderne bliver udsat for syrepåvirkning i længere tid, og emaljen vil ætse væk. Det er vigtigt, at du ikke børster tænder lige efter du har kastet op og syren stadig er i munden, skyld derfor munden grundigt med vand.
Se sukkerindhold og PH-værdier i udvalgte føde- og drikkevarer