Orø

På Orøs 14 km trampestier kan du opleve den skønne natur, som bl.a er hjemsted for Holbæks eneste bestand af "fløjtetudsen" også kendt som den Grønbrogede Tudse

Orø er en af Danmarks små øer; en lille perle på godt 14 km², beliggende inderst i Isefjorden, og her skilles den fra Hornsherred ved det smalle Østløb og fra Tuse Næs ved det brede Vestløb.

Ved øen ligger nogle småøer, såsom Lindholm, Langø, Rønø og nogle småholme. På nordsiden skærer Salvig sig ind mellem Børrehoved i vest og Næsset i øst.

Orø byder på et særdeles attraktivt sejlerfarvand for sejlbåde, turbåde og kanoer.

Fra istid til ø

Ved istidens afslutning, for ca. 16.000 år siden, efterlod de afsmeltede ismasser mængder af sten, grus og sand, som havde været indefrosset i de enorme ismasser. Det efterladte materiale dannede den hovedform, som landskabet har i dag.

Stenalderhavets bølger har gnavet i Orø og skabt de stejle skrænter, der ligger rundt langs øen. Skrænterne er efterhånden groet til eller anvendes idag til græsning eller landbrug. De mest lavvandede dele af det gamle stenalderhav kan dog stadig ses flere steder på Orø, fx de store græsningsenge ved Salvig.

Trampestier

Trampestierne på Orø gør det muligt, at opleve den smukke og spændende natur. De 14 km sti er markeret med pæle og flere steder findes informationstavler, der fortæller om natur m.v.

En fløjtende tudse

Orø er hjemsted for Holbæks eneste bestand af den fredede paddeart, Grønbroget tudse.

Grønbroget tudse bliver også kaldt for fløjtetudse, fordi hannernes kvækken lyder som fløjtetriller.

Hør den grønbrogede tudse kvække

Læs om kommunens arbejde med udsættelse og bevarelse af Grønbroget tudse her:

Grønbroget tudse på Orø

 

 

Senest opdateret 18-04-2024