Juniormesterlære – en mulighed for alle elever i 8. og 9. klasse

Juniormesterlære: Tre dage i skole og to dage i praktik

Fra august 2025 kan elever i 8. og 9. klasse komme i Juniormesterlære. Tilbuddet er et helt nyt og spændende skoletilbud til dig, der måske ønsker dig en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Juniormesterlære - tre dage i skole og to dage i praktik

Juniormesterlære kombinerer skolegang i fagene dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi med praktikforløb i en virksomhed og/eller praktiske undervisningsforløb.

Det kan være at du gerne vil være pædagogisk assistent i en børnehave, tømrer hos den lokale håndværker eller assistent i en butik. Mulighederne for praktik er mange.

Udover at være i praktik eller praktisk undervisningsforløb går du i skole 3 dage om ugen i en Juniormesterlæreklasse. I Holbæk Kommune kan du gå i Juniormesterlæreklassen på Absalonskolen i Holbæk by eller Jyderup Skole, også selvom du lige nu går på en anden skole i kommunen. 

I Juniormesterlæreklassen vil du være sammen med andre elever på din alder, som også er ude i praktik, og der vil derfor være mulighed for at blive en del af et helt særligt Juniormesterlærefællesskab på tværs af kommunen.

Der er infomøder om Juniormesterlære i uge 12

  • Mandag d. 17. marts kl. 17.00-18.30 på Jyderup Skole
  • Tirsdag d. 18. marts kl. 17.00-18.30 på Absalonskolen

Fristen for at tilmelde sig Juniormesterlære for det kommende skoleår er den 15. april 2025.

Tilmelding til Juniormesterlære

Spørgsmål og svar om Juniormesterlære

Herunder vil du kunne finde svar på nogle at de spørgsmål, der kan være til Juniormesterlære. Hvis du sidder mangler svar på et spørgsmål, er du velkommen til at kontakte UU-vejlederen eller din skole.

 

Hvad er Juniormesterlære?

Juniormesterlære er en ny fed mulighed for dig, der går i 8. eller 9. klasse efter 1. august 2025. 

Juniormesterlære er for dig, der måske allerede nu har en ide om, at du vil på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, eller hvis du ønsker at kombinere undervisning med praktik i en virksomhed.

Hvis du går i juniormesterlære, så vil du få 3 dage med undervisning på en af de to skoler med juniormesterlæreklasser (Jyderup Skole eller Absalonskolen), og 2 dage om ugen vil du være i praktik i en virksomhed.

Det kan alle elever i 8. og 9. klasse, som ønsker at supplere skolegang med praktik på en arbejdsplads. Dine forældrene skal give samtykke.

I Juniormesterlæreklassen vil du være sammen med andre elever, som også er ude i praktik, og der bliver derfor mulighed for at skabe et helt særligt fællesskab i klassen.

Vi har to Juniormesterlæreklasser, den ene er placeret på Absalonskolen og den anden på Jyderup Skole. På skoledage vil det derfor være på den ene af de to skoler, at du skal møde ind til undervisning.

Nej, ikke som udgangspunkt. Grundformen på Absalonskolen og Jyderup Skole er den samme med 3 dage med undervisning på skolen og 2 dage ude i praktik eller praktiske forløb.

Der kan være forskelle i de samarbejdspartnere, som skolerne har omkring praktiske forløb.

På skoledage vil du få undervisning i dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi.

Den enkelte skole kan tilbyde dig undervisning i flere fag, men som minimum skal du undervises i de nævnte fag.

Ja, det kan du godt. Du kan komme i lokal Juniormesterlære, som er målrettet dig, der er visiteret til et specialtilbud eller anden specialpædagogisk støtte, eller har øget behov for tæt tilknytning til eksisterende netværk.

Den lokale Juniormesterlære er en ordning, hvor du fortsat er tilknyttet din nuværende klasse på egen skole, men i et reduceret skema. Du følger som minimum undervisningen i fagene dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi. Herudover er du i praktik i op til to dage om ugen.

Hvad er praktik?

Det er som udgangspunkt dig og dine forældre, der skal finde et relevant praktiksted for dig. Praktikaftalen skal godkendes af skolen, inden du begynder i praktik. Praktikaftalen skal være underskrevet af virksomheden, dig og dine forældre.

I Juniormesterlæreklasser vil du blive tilbudt vejledning til at finde den rette praktikplads, der matcher dine ønsker og behov.

Der er mange muligheder for praktik. Det kan fx være som tømrer, elektriker, sosu-assistent, mekaniker, tandtekniker, køkkenassistent, kok, pædagogisk assistent, butiksassistent, gartner eller hvad du nu kunne have lyst til. Det et skoleleder, som skal godkende praktikaftalen mellem dig og virksomheden.

Hvis du af den ene eller anden årsag ikke har en juniormesterlærepraktik ved en virksomhed, vil du blive tilbudt praktiske undervisningsforløb.

Du kan være i praktik, lige så længe du og virksomheden kan aftale det. Det vil sige, at du både kan indgå en aftale for hele skoleåret eller for fx 3 måneder.

Jeg har et spørgsmål mere?

Du består Folkeskolens afgangsprøve med Juniormesterlære ved:

  1. Deltagelse i juniormesterlære
  2. Karaktergennemsnit på mindst 2,0 i henholdsvis dansk og matematik
  3. En afsluttende evalueringssamtale af juniormesterlæreforløbet, hvor du (eleven), skolen og evt. praktik-virksomhed deltager. 

Hvis du gerne vil på en anden ungdomsuddannelse som fx STX eller HHX, så er det stadig en mulighed, men så vil du skulle til optagelsesprøve/samtale på den pågældende ungdomsuddannelse.

I 2025 er fristen for at tilmelde sig Juniormesterlære 15. april 2025. Fremadrettet vil fristen være 1. marts.

Du tilmelder dig via kommunens hjemmeside med MitID (find link herover).

Der vil komme besked om optagelse i løbet af maj.

Har du spørgsmål om Juniormesterlære, kan du kontakte din skole, der kan informere dig om mulighederne. Du kan også kontakte skolens uddannelsesvejleder.

Senest opdateret 14-03-2025