Gør en forskel for en ung – og styrk din virksomhed

Juniormesterlære: Tre dage i skole og to dage i praktik

Bliv praktikvært for en folkeskoleelev i Juniormesterlære.

Hvad er Juniormesterlære?

Juniormesterlære er for elever på 8. og 9. klassetrin, som ønsker at færdiggøre folkeskolen med en mere praksisnær og erhvervsrettet skolegang. Juniormesterlære kombinerer skole og praktik igennem hele skoleåret. 

Ved at tage imod en folkeskoleelev i juniormesterlære-praktik bidrager I til en praksisnær skolegang, hvor eleverne får mulighed for at få hands-on erfaring, løser konkrete opgaver og bliver en aktiv del af virksomhedens daglige fællesskab.

For nogle elever vil juniormesterlære-praktik være det første møde med en arbejdsplads. Som praktiksted og vært har du en vigtig rolle i at give de unge værdifulde erfaringer med arbejdsmarkedet.

Hvad får I som virksomhed?

Juniormesterlære-praktik er en ny og værdifuld måde at skabe kontakt til unge, der måske allerede nu kan se sig selv i jeres branche. Ved at engagere jer får I mulighed for at præge og motivere unge mennesker – og måske møde jeres næste lærling, fritidsmedarbejder eller fremtidige kollega.

Som praktikvært får I:

  • Sat jeres branche og faglighed på de unges landkort
  • Mulighed for at rekruttere og forme fremtidige medarbejdere tidligt
  • Styrket jeres sociale ansvar og relation til lokalområdet.

Hvordan foregår det?

Når du som virksomhed indgår en aftale med en elev og dennes forældre om juniormesterlære-praktik, godkendes aftalen af elevens folkeskole.

Aftalen skal bl.a. indeholde møde- og arbejdstid. I skal samtidig finde relevante opgaver, som eleven kan bidrage til og udpege en kontaktperson fra virksomheden, som eleven kan være tilknyttet til under juniormesterlære-praktik. For eleven handler det om at få kendskab til jeres branche, udvikling og læring. 

Alle elever har en kontaktperson tilknyttet i forbindelse med virksomhedspraktikken, og denne person vil være bindeleddet mellem jer, den unge og skolen. Kontaktpersonen vil løbende under forløbet besøge den unge og samtidig føre tilsyn. 

Hvordan sikrer I som virksomhed en god start for elever i juniormesterlære-praktik? 

En god start begynder med en varm velkomst og en tydelig plan for forløbet. Eleven skal hurtigt introduceres til arbejdspladsen, have konkrete opgaver og vide, hvem der stiller dem. Udpeg en kontaktperson, som eleven altid kan gå til med spørgsmål – det skaber tryghed og klarhed.

Det kan I gøre:

  • Byd eleven velkommen
    Fortæl om jeres arbejdsplads, værdier, sikkerhed og praktiske forhold. Gennemgå kort, hvad eleven kan forvente i juniormesterlære-praktikperioden.

  • Lav en enkel plan
    Et skema med opgaver og indhold giver overblik og hjælper eleven godt i gang.

  • Følg løbende op
    Hold korte, uformelle samtaler undervejs for at høre, hvordan det går.

  • Forbered resten af teamet
    Sørg for, at kollegaer ved, at der kommer en elev, og hvad elevens rolle er. En god modtagelse gør en stor forskel – både for elevens oplevelse og jeres virksomheds omdømme.

Spørgsmål og svar om juniormesterlære for virksomheder

Hvad er Juniormesterlære?

Formålet er, at give eleven indblik i arbejdslivet og kulturen på en arbejdsplads. Eleven lærer om virksomheden, branchen og de daglige opgaver. Eleven får samtidig mulighed for at afprøve egne evner i en reel arbejdssituation.

Nej, i juniormesterlære er eleven stadig tilknyttet folkeskolen, men har faste dage hver uge, hvor eleven er i praktik i virksomheden.

Alle private og offentlige virksomheder, der er registreret i CVR-registret, kan have elever i juniormesterlære-praktik.

 

Virksomheden skal efterleve gældende arbejdsmiljølovgivning for elever i praktik. Der er regler for, hvad eleven må, og hvad eleven ikke må arbejde med alt afhængig af elevens alder. Nedenstående beskrivelse afspejler arbejdsmiljølovgivningens anvendelse for elever i erhvervspraktik

13 år

Elever, som er 13 år, må udføre lettere erhvervsmæssigt arbejde. I bekendtgørelse om unges arbejde er der en liste over, hvilket arbejde der regnes for lettere erhvervsmæssigt arbejde. Se listen her.

I erhvervspraktik eller som led i et kombinationsforløb må elever, som er 13 år, også beskæftiges med andre lignende former for lettere arbejde end dem, listen nævner.

Det er en forudsætning, at arbejdet ikke indebærer fare for elevens sikkerhed og sundhed. Eleven må derfor ikke beskæftiges med eller i farlig nærhed af maskiner eller farlige stoffer og materialer samt ved håndtering af tunge byrder.

14 eller 15 år

Elever i 8.-9. klasse, der er fyldt 14 år, må i juniormesterlære-praktik beskæftiges med arbejde, der ikke kan betragtes som lettere. Det er en forudsætning, at arbejdet ikke er farligt eller omfattet af forbuddet i bekendtgørelsen mod visse former for arbejde for de unge.

Eleverne har hermed mulighed for at: 

  • anvende ufarlige maskiner
  • anvende mindre farlige stoffer og materialer.

Som eksempel på det arbejde, der kan udføres af denne gruppe, kan nævnes arbejde med håndholdte elektriske boremaskiner og brug af malkemaskiner.

Praktikken løber som udgangspunkt over hele elevens juniormesterlæreforløb, som kan vare op til to år. Den kan dog også være kortere. Det er også muligt at aftale, at eleven afprøver forskellige fag eller brancher i virksomheden undervejs.

Eleverne må begynde sin juniormesterlære-praktik, så snart praktikaftalen er underskrevet og godkendt af skolen. 

Nej, juniormesterlære-praktikken er ulønnet.

Når eleven er i juniormesterlære-praktik, gælder statens erstatningsordning. 

Kort fortalt yder staten erstatning i de tilfælde, hvor:

  • Eleven er kommet til skade 
  • Eleven har forvoldt skade på andre personer
  • Eleven har forvoldt skade på andres materialer, ting eller ejendele.

Der ydes ikke erstatning, hvis tingskaden er omfattet af andre forsikringer, fx virksomhedens egen forsikring, eller hvis eleven ikke kan gøres ansvarlig for skaden. 

Hvis eleven selv kommer til skade, kan eleven få erstatning og godtgørelse efter lov om arbejdsskadesikring.

Læs mere om statens erstatningsordning her: Forsikring af elever i praktik

Der skal være indgået en praktikaftale, før forsikringen gælder. Praktikaftalen skal være underskrevet af virksomheden, eleven, dennes forældre, og være godkendt af elevens folkeskole før praktikken må påbegyndes. 

 

Ja, der føres tilsyn med eleven og virksomheden under juniormesterlære-praktikken. Eleven har en kontaktperson, som er bindeled mellem jer, skolen og den unge. Kontaktpersonen besøger eleven løbende og sikrer, at praktikken følger de aftaler, der er indgået i praktikaftalen.

Elever i 8. og 9. klasse må arbejde otte timer dagligt. Eleven må ikke arbejde mellem kl. 20.00 og kl. 06.00.  Eleven følger skolernes ferier, og må derfor ikke deltage i juniormesterlære-praktik i skolernes ferier. 

Senest opdateret 09-05-2025