Hvad er Juniormesterlære?
Juniormesterlære er for elever på 8. og 9. klassetrin, som ønsker at færdiggøre folkeskolen med en mere praksisnær og erhvervsrettet skolegang. Juniormesterlære kombinerer skole og praktik igennem hele skoleåret.
Ved at tage imod en folkeskoleelev i juniormesterlære-praktik bidrager I til en praksisnær skolegang, hvor eleverne får mulighed for at få hands-on erfaring, løser konkrete opgaver og bliver en aktiv del af virksomhedens daglige fællesskab.
For nogle elever vil juniormesterlære-praktik være det første møde med en arbejdsplads. Som praktiksted og vært har du en vigtig rolle i at give de unge værdifulde erfaringer med arbejdsmarkedet.
Hvad får I som virksomhed?
Juniormesterlære-praktik er en ny og værdifuld måde at skabe kontakt til unge, der måske allerede nu kan se sig selv i jeres branche. Ved at engagere jer får I mulighed for at præge og motivere unge mennesker – og måske møde jeres næste lærling, fritidsmedarbejder eller fremtidige kollega.
Som praktikvært får I:
- Sat jeres branche og faglighed på de unges landkort
- Mulighed for at rekruttere og forme fremtidige medarbejdere tidligt
- Styrket jeres sociale ansvar og relation til lokalområdet.
Hvordan foregår det?
Når du som virksomhed indgår en aftale med en elev og dennes forældre om juniormesterlære-praktik, godkendes aftalen af elevens folkeskole.
Aftalen skal bl.a. indeholde møde- og arbejdstid. I skal samtidig finde relevante opgaver, som eleven kan bidrage til og udpege en kontaktperson fra virksomheden, som eleven kan være tilknyttet til under juniormesterlære-praktik. For eleven handler det om at få kendskab til jeres branche, udvikling og læring.
Alle elever har en kontaktperson tilknyttet i forbindelse med virksomhedspraktikken, og denne person vil være bindeleddet mellem jer, den unge og skolen. Kontaktpersonen vil løbende under forløbet besøge den unge og samtidig føre tilsyn.
Hvordan sikrer I som virksomhed en god start for elever i juniormesterlære-praktik?
En god start begynder med en varm velkomst og en tydelig plan for forløbet. Eleven skal hurtigt introduceres til arbejdspladsen, have konkrete opgaver og vide, hvem der stiller dem. Udpeg en kontaktperson, som eleven altid kan gå til med spørgsmål – det skaber tryghed og klarhed.
Det kan I gøre:
- Byd eleven velkommen
Fortæl om jeres arbejdsplads, værdier, sikkerhed og praktiske forhold. Gennemgå kort, hvad eleven kan forvente i juniormesterlære-praktikperioden.
- Lav en enkel plan
Et skema med opgaver og indhold giver overblik og hjælper eleven godt i gang.
- Følg løbende op
Hold korte, uformelle samtaler undervejs for at høre, hvordan det går.
- Forbered resten af teamet
Sørg for, at kollegaer ved, at der kommer en elev, og hvad elevens rolle er. En god modtagelse gør en stor forskel – både for elevens oplevelse og jeres virksomheds omdømme.
Spørgsmål og svar om juniormesterlære for virksomheder