A
Affald
Hvis du opfører nyt byggeri på en tom grund, skal du sørge for, at ejendommen tilknyttes kommunens renovationsordning, og at der er plads til affaldshåndtering. Den plads, du afsætter, skal fremgå af din situationsplan. Det kan derfor være en god ide at læse om reglerne for placering af affaldsbeholdere hos FORS. Se også under punktet Bygge- og anlægsaffald.
Åbn FORS
Ansøger
Den person, som søger om en byggetilladelse. Det kan f.eks. være ejer af ejendommen eller en rådgiver, der søger på ejerens vegne.
B
BBR/Bygnings- og boligregisteret
BBR er et register over alle bygninger på alle adresser i Danmark. BBR administreres af Vurderingsstyrelsen. Det er bygningsejerens ansvar at sørge for, at BBR er opdateret.
BBR skal vise de faktiske forhold på grunden. Det er derfor ikke sikkert, at det, der fremgår af BBR, er opført lovligt.
Vi sørger at opdatere BBR med de informationer, vi får ind i forbindelse med en byggeansøgning. Alle andre ændringer skal du selv foretage.
Du kan ikke ændre i arealstørrelser eller anvendelser, fordi disse oftest kræver byggetilladelse.
Du kan se dine muligheder for, hvad du selv kan rette på BBRs hjemmeside.
Du kan udfylde en formular i BBR, om de ændringer, du ikke selv kan foretage, så modtager vi automatisk din henvendelse.
Ret BBR
Info om dine muligheder i BBR
Bebyggelsesprocent
Skal du udregne bebyggelsesprocenten i forhold til de nuværende regler i bygningsreglementet, gøres det jævnfør følgende eksempel:
Grund |
875 |
m2 |
Bolig |
170 |
m2 |
Carport |
40 |
m2 |
Udhus |
15 |
m2 |
Overdækket terrasse |
12 |
m2 |
Beregning
170 m2 + (40 m2+ 15 m2+ 12 m2- 50 m2) x 100 / 875 m2 = 187 m2 x 100 / 875 m2 = 21,4 %
Skal du udregne bebyggelsesprocenten i forhold til en lokalplan, skal du udregne efter reglerne i det bygningsreglement, der var gældende, da lokalplanen blev vedtaget.
Bygge- og beskyttelseslinjer i forhold til Naturbeskyttelsesloven
Din grund kan være omfattet af forskellige bygge- og beskyttelseslinjer, der skal sikre, at de nærmeste omgivelser ved søer og åer samt omkring fortidsminder, skove og kirker friholdes for bebyggelse eller andre væsentlige landskabelige indgreb. Du kan finde et kort over bygge- og beskyttelseslinjer på hjemmesiden Danmarks Arealinformation. De fremgår også i Byg og Miljø, når du har valgt den adresse, du vil bygge på. Se også Byggelinjer.
Danmarks Arealinformation
Bevaringsværdige bygninger
En bygning kan være udpeget som bevaringsværdig i en lokalplan. Er dette tilfældet vil der være mere restriktive regler for, hvad man må ændre, end normalt. Du kan finde oplysninger om din ejendom hos Slots- og Kulturstyrelsen.
Slots- og Kulturstyrelsen
Beregningsregler
Beregningsregler er regler for, hvordan man måler højder, udregner bebyggelsesprocenter, måler afstande med mere. Nugældende regler fremgår af Bygningsreglementet BR18, kap. 23.
Beregningsregler efter BR18 (nugældende)
Har du brug for beregningsregler fra tidligere reglementer, skal du søge i disse. Vær opmærksom på at vælge korrekt dato på siden.
Bygningsreglementet 2015 - Gældende indtil 30.06.2018
Bygningsreglementet 2010 - Gældende indtil 31.12.2015
Bygningsreglementet 2008 - Gældende indtil 29.12.2010
Bygningsreglementet 1998 - Gældende indtil 01.02.2008
Tidligere bygningsreglementer - Gældende i perioden 1961-1995
Bibeholdelsesdispensation
Hvis du, uden fornøden byggetilladelse, har opført ny bebyggelse, har bygget til, eller hvis du har foretaget væsentlige ændringer i arealanvendelsen, kan der søges om bibeholdelsesdispensation/retlig lovliggørelse.
Dette gøres på samme måde, som hvis du søgte inden opførelse, men din ansøgning skal indeholde oplysning om, at det drejer sig om lovliggørelse, og du skal angive, hvornår ændringerne i bebyggelsen er foretaget.
Kommunen vurderer på baggrund heraf, om du kan bibeholde ændringerne, eller om du skal rive ned, dvs. fysisk lovliggøre.
Brandklasse/brandmæssige forhold
En brandklasse siger noget om, hvilken brandrisiko, der er forbundet med det byggeri, du søger om. Jo højere brandklasse et byggeri er placeret i, jo større risiko er der, hvis der opstår brand.
Bygge- og anlægsaffald
I forbindelsen med byggearbejder skal du have en plan for, hvordan du håndterer dit byggeaffald. Ved nedrivninger og ombygninger har du pligt til at anmelde dit affald til kommunen, når:
- byggeprojektet skaber mere end ét ton affald og/eller
- bygningen eller den del af bygningen, der renoveres eller rives ned, er større end 10 m2 og/eller
- byggeprojektet omfatter udskiftning af termoruder. Du skal derfor, ved de fleste renoveringer og nedrivninger, kontakte et firma, som kan udtage prøver og analysere dit byggeaffald.
Byggelinjer
En byggelinje markerer en slags grænse på din grund, hvor der er særlige regler for, om eller hvordan du må bygge. Du finder information om, hvilke byggelinjer, der er på din grund i bygningsreglementets kap. 8, i en eventuel lokalplan, eller i tinglyste deklarationer eller servitutter. Nogle lokalplaner og deklarationer opererer med tvangsbyggelinjer, som bestemmer, at dit byggeri skal følge eller tangere byggelinjen i et eller flere punkter.
Byggeskadeforsikring
En byggeskadeforsikring er en forsikring, som dækker alvorlige byggeskader i bygningens første 10 leveår. Den tegnes kun ved opførelse af nye boliger – ikke sommerhuse - og tegnes af det firma som opfører byggeriet.
Er man derimod selvbygger, dvs. at man selv for at indgå aftaler med de forskellige håndværkere, kan man undlade at tegne byggeskadeforsikring. I stedet underskriver man en selvbyggererklæring. Skal bygningen anvendes til udlejning, skal du udfylde og indsende en erklæring om udlejning. Som selvbygger eller udlejer skal man selv betale for udbedring af eventuelle byggeskader.
Bygningsreglementet/BR18
Bygningsreglementet er det sæt regler der er for opførelse af nye byggerier samt ombygning eller tilbygning til eksisterende byggerier. Det nugældende reglement hedder i daglig tale BR18.
Bygningsreglementet
Byg og Miljø
Den landsdækkende, digitale selvbetjeningsløsning, som altid skal bruges til ansøgning om bygge- eller nedrivningstilladelse m.m.
Byg og Miljø
Bygherre
Den fysiske eller juridiske person, der betaler for, at et byggearbejde projekteres og udføres.