Der findes en lov om børn og unge i Danmark. Den hedder barnets lov. I den står der, at de voksne fra kommunen SKAL undersøge, om de kan hjælpe dig, hvis du beder om det, eller hvis nogen er bekymrede for, hvordan du har det.
Du har altså ret til hjælp, hvis du har brug for det. Du har for eksempel ret til at bo i et trygt hjem og gå i en skole, hvor du ikke oplever mobning eller forskelsbehandling. Og du har ret til at blive hørt. Det betyder ikke, at du altid kan bestemme – men din mening skal tælle med.
Som barn og ung har du rettigheder, hvis du har en sag i kommunen. Du har for eksempel ret til at blive spurgt, hvad du selv synes. Det er også en rettighed at have en bisidder med til møderne. Du har også ret til at se din egen sag. Det kalder man retten til aktindsigt.
Se mere om, hvad kommunen er for noget i videoerne her
Se mere om, dine rettigheder hos BørneTelefonen
Rettigheder:
Når du har en sag i kommunen, har du nogle rettigheder. Der er nogle rettigheder der gælder for alle børn, uanset om du bor derhjemme eller om du er anbragt. Der er også nogle rettigheder, der kun gælder for dig, som er anbragt og derfor ikke bor derhjemme.
Rettigheder der gælder for alle børn:
- Du ret til at blive hørt og inddraget, inden kommunen bestemmer noget, som handler om dig. Derfor vil du have kontakt med en voksen fra kommunen, som kommer og taler med dig om, hvordan du har det og hvad du godt kunne tænke dig eventuelt var anderledes. Du kan læse om din ret til at blive inddraget i Barnets lov § 5.
- Når du bliver 10 år, får du partsstatus i din sag. At være part betyder, at:
- Man har ret til selv at få at vide, hvad kommunen bestemmer omkring én. Man kan få det at vide i en samtale, men man har også krav på at få et brev, hvor der står hvad kommunen har bestemt og hvorfor. Det kaldes en afgørelse.
- Hvis du ikke er enig i det, kommunen har bestemt, har du som part også ret til at klage. Man klager til Ankestyrelsen, men du skal bare give din faste rådgiver besked om, at du gerne vil klage, så hjælper din rådgiver dig. Ankestyrelsen vil undersøge, om det kommunen har bestemt omkring dig, er rigtigt eller forkert.
- Du har også ret til at se, hvilke oplysninger kommunen har om dig, og hvad der står i de papirer, kommunen har om dig.
- Du har også ret til at vælge, at en anden deltager i møderne i stedet for dig til f.eks. møder med kommunen. Nogle gange har vi dog behov for også at tale direkte med dig.
Du kan læse om at være part i Barnets lov § 3
- Du har ret til en bisidder. Det betyder, at du må have en voksen med, når du skal mødes med nogen fra kommunen, eller når du gerne vil i kontakt med kommunen. Du vælger selv, hvem du ønsker at have med, men vi kan også godt hjælpe dig med at finde en. Du kan læse om din ret til en bisidder i Barnets lov § 6.
Hvis du er anbragt og derfor ikke bor der hjemme:
Hvis du ikke længere skal bo derhjemme eller du allerede bor et andet sted end hos dine forældre, er der nogle ting, du har ret til at bede om. Det er ikke sikkert, at kommunen bestemmer det du ønsker dig, men du har ret til, at kommunen lytter til dit ønske og ser på, om det kan lade sig gøre.
- Du har ret til at bede om at blive anbragt uden for hjemmet, og hvis du allerede er anbragt, kan du bede om at anbringelsen bliver permanent, dvs. at du ikke senere skal flytte hjem. Du kan læse om det i Barnets lov § 48 og § 68.
- Hvis du er anbragt, kan du også bede om, at samvær med dine forældre eller andre skal ske med en støtteperson til stede, eller du kan bede om at få dit samvær med forældre eller andre suspenderet i op til 8 uger, dvs. at der bliver en pause i samværet. Du kan læse om det i Barnets lov § 103, stk. 2
Det er ikke sikkert, at kommunen følger dit ønske, men du har ret til at bede om, at vi overvejer, om vi også synes, at det du gerne vil, vil være bedst for dig. Du kan fortælle din fast rådgiver hvad du ønsker dig, så hjælper de dig.
Hvis du skal anbringes, eller hvis du allerede er anbragt, har du ved nogle møder med kommunen ret til at have en advokat. Din rådgiver fra kommunen fortæller dig det, når du har ret til en advokat. Advokaten bliver betalt af kommunen.
Regler:
Hvis du gerne vil læse de regler, vi har skrevet om, kan finde Barnets lov ved at følge dette link Retsinformation