Opvarmning udenfor fjernvarmeområder

På denne side findes information om muligheder for opvarmning af boliger i områder, der ikke får mulighed for fjernvarme.

Varmepumper til individuel opvarmning

Herunder kan du finde information om varmepumper til boliger. Der er tre hovedtyper af varmepumper, der kan anvendes til opvarmning af enfamiliehuse. Læs mere om på Energistyrelsens side for varmepumper og find den varmepumpe, der passer til din boligtype og behov.

Jordvarme er meget energieffektiv og er en oplagt erstatning af oliefyr i et helårshus. Jordvarme udnytter varmen i jordens øverste lag, som Solen har opvarmet. Anlægget er et lukket system, der styres elektronisk efter udetemperaturen. Via en varmepumpe og en jordslange med frostsikker væske kan varmen i jorden omsættes til varmt brugsvand og rumopvarmning, der fordeles via vandbårne radiatorer eller gulvarme.  Det kræver plads og koster en del at anlægge jordslangerne.

Kommunen skal give tilladelse til etablering af jordvarmeanlæg, da der skal tages højde for jord- og grundvandsforureninger. Læs om hvordan du søger om tilladelse til etablering af et jordvarmeanlæg her:

Jordvarmeanlæg

Vær opmærksom på muligheden for at søge Energistyrelsens tilskud til en væske til vand-varmepumpe. Se kravene for at få tilskud og hvordan du søger om tilskud på denne side fra SparEnergi.

Luft-til-vand varmepumper er ikke helt så energieffektiv som jordvarme, men anlægsudgifterne er lavere. De er velegnede til opvarmning af lavenergihuse og til erstatning for olie- og gaskedler i huse med moderat opvarmningsbehov. Luft-til-vand varmepumper henter energi i form af varme fra udeluften eller ventilationens udsugningsluft og omsætter den til varmt brugsvand og rumopvarmning, der fordeles via vandbårne radiatorer eller gulvvarme.

Varmepumper kan give støjgener. Læs her hvordan du kan forebygge støjgener fra en varmepumpe.

Støj fra varmepumpe

Vær opmærksom på muligheden for at søge Energistyrelsens tilskud til en varmepumpe. Se kravene for at få tilskud og hvordan du søger om tilskud på denne side fra SparEnergi

Luft-til-luft varmepumper af god kvalitet er velegnede til sommer- og fritidshuse og supplerende opvarmning i helårshuse. De kan nedbringe elforbruget i elopvarmede huse og fungere som supplement til olie- og gasfyr samt brændeovne. Luft-til-luft varmepumper udnytter varmen i udeluften eller ventilationens udsugningsluft og overfører den direkte til luften i huset. Luft-til-luft kan ikke bruges til at opvarme brugsvand og kvaliteten er meget svingende. Vælg derfor altid en varmepumpe på Energistyrelsens Varmepumpeliste https://sparenergi.dk/varmepumpelisten

Varmepumper kan give støjgener. Læs her hvordan du kan forebygge støjgener fra en varmepumpe.

Støj fra varmepumpe

Vær opmærksom på muligheden for at søge Energistyrelsens tilskud til en varmepumpe. Se kravene for at få tilskud og hvordan du søger om tilskud på denne side fra SparEnergi

Naturgas

Mange boliger i Holbæk opvarmes med naturgas. Hvis du bor indenfor et område, der er kollektivt forsynet med naturgas, kan du vælge et gasfyr til opvarmning af din bolig. 

Vær dog opmærksom på, at der i Folketinget er en politisk ambition om at der i år 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr.

Den politiske ambition fremgår af Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022, som du kan læse her:

Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022

Der er endnu ikke vedtaget lovgivning for udfasning af gasfyr, så det vil for nuværende fortsat være lovligt at anvende gasfyr efter år 2035.

Hvis du overvejer at skifte varmetype, kan du finde information om tilskud hos SparEnergi.dk

Afkoblingsordningen giver mulighed for, at private husholdninger, der anvender gas til opvarmning, kan få afkoblet deres gasfyr uden at betale de gebyr, der ellers skal dække afkoblingen af gasfyret. Ønsker du som naturgaskunde at afkoble din gasforsyning, kan du læse mere om Energistyrelsens afkoblingsordning på Energistyrelsens hjemmeside

Elvarme

Elvarme kan installeres i huse, der ikke har et vandbårent rørsystem.

Elvarme er mindre effektivt end fx. en luft-til-luft varmepumpe. Overvej at skifte til en ny og mere energieffektiv type varme, eller suppler din elvarme med andre varmekilder.

Nybyggeri må ikke få elvarme - Elvarmeforbuddet fra 1994 betyder at der er forbud mod at etablere elvarme i alle nye og eksisterende huse med et vandbårent centralsystem, hvis husene er eller vil blive kollektivt forsynede med naturgas eller fjernvarme.

Hvis din bolig har installeret elvarme før 1994, er det ikke i strid med elvarmeforbuddet.

Oliefyr

Fra 1. januar 2013 har det været ulovligt at installere oliefyr i nye bygninger. Forbuddet mod oliefyr i nyt byggeri er et led i realiseringen af den nationale vision om dansk uafhængighed af fossile brændsler som kul, olie og gas. Læs herom i Energiaftalen.

Fra 1. januar 2016 har det været ulovligt at udskifte dit gamle oliefyr til et nyt, hvis det er muligt at få fjernvarme eller naturgas i stedet for i området. Læs mere om lovgivning for olietanke her: 

Lovgivning vedrørende olietanke

Vær opmærksom på sløjfningsterminer for mindre olietanke. Terminerne er fastlagt for at forebygge forurening fra lækkende olietanke. Du finder en oversigt over sløjfningsterminer og en vejledning for aldersdatering for olietanke her.

Biomasse (pillefyr og brændeovne)

Biomasse kan være en opvarmningsmulighed, hvor organisk materiale brændes i en brændeovn eller i et pillefyr.

Pillefyr er anlæg, der består af et træpillemagasin, en kedel og en brænder. Træpiller til brug i opvarmningen fyldes i et magasin, og fra magasinet føres træpillerne automatisk over i brænderen i takt med forbrændingen. En indbygget blæser/røgsuger sørger for luft til forbrændingen. Et pillefyr opvarmer et hus og dets varme brugsvand på samme måde som et olie- eller gasfyr. 

Brændeovne kan være supplement til anden opvarmning, eller anvendes som opvarmning i fritidshuse.

Vær opmærksom på at det er lovpligtigt at få foretaget skorstensfejning og brandpræventivt syn en gang om året. 

Find information om skorstensfejning her

Brændeovne fra år 2003 eller tidligere skal fjernes, eller udskiftes til en nyere, ved boligsalg. Det fremgår af Ejerskifteordningen som du finder her

Læs mere om lovgivning for brændeovne her

Brændeovne udleder brænderøg med partikler ved afbrænding, hvilket påvirker både menneskers sundhed og miljøet. Ældre brændeovne kan have ca. 5 gange højere udledning af partikler end nye brændeovne.

Læs Miljøstyrelsens vejledning til fyringsteknik for at mindske udledning af partikler i linket her

Solvarme

Solvarme kan være et godt supplement til opvarmningen af din bolig. Et solvarmeanlæg kan både give gratis klimavenlig varme og varmt brugsvand, og kan typisk dække 15-30 % af varmebehovet i dit hus. Det er særligt oplagt at etablere solvarmeanlæg i boliger, der opvarmes med gasfyr, oliefyr, pillefyr eller elradiatorer. 

Et solvarmeanlæg er et lukket system, der består af en solfanger, kan placeres på husets tag eller stå på jorden tæt ved huset. Når solen rammer solfangeren opvarmes frostvæske i rør der forbinder solfangeren med husets varmtvandsbeholder. 

Læs mere om muligheder for at etablere solvarme til opvarmning af din bolig hos SparEnergi

Vær opmærksom på, at opsætning af solceller, solfangeranlæg og lignende kan kræve byggetilladelse fra Holbæk Kommune. Læs mere på denne side

Solcelle- og solfangeranlæg

Fælles varmeløsning

I områder hvor der ikke bliver etableret fjernvarme kan det være besværligt eller uhensigtsmæssigt at etablere individuelle varmeløsninger i alle ejendommene. Det kan være fordi bygningerne ligger for tæt, eller fordi varmen kan produceres, fordeles og bruges mere effektivt og derfor kan blive billigere, hvis alle forbrugerne i det begrænsede område er fælles om det.

Det drejer sig først og fremmest om områder med række-, kæde- og klyngehuse samt etageejendomme. Det er vigtigt, at der ikke er for lang afstand mellem husene.

Fælles varme drejer sig altså om udviklingen af en fælles, central varmeløsning, som giver varme til flere brugere på samme tid. Varmeløsningen kan være forskellige typer af teknologier, f.eks. horisontal eller vertikal jordvarme eller en luft-til-vand varmepumpe.

Hvis der i dit område er mulighed for at etablere en fælles varmeløsning, skal du starte med at snakke med dine naboer. Det er en god ide at indkalde alle i området til et uforpligtende fællesmøde. Her kan I finde ud af, hvor mange er interesserede, og i hvilken form I skal arbejde videre. Det er vigtigt at etablere arbejdsgrupper hurtigt i forløbet.

Tag gerne fat i Holbæk Kommune tidligt i processen. Vi vil gerne hjælpe jer i gang med f.eks. at holde møder eller med at skaffe viden.

Fire vigtige dele i opstarten

Når I har organiseret jer, er der fire vigtige dele, som skal afklares: det praktiske, det tekniske, det økonomiske og det juridiske.

  • Når I skal se på det praktiske, handler det først og fremmest om muligheder for etablering af varmen. I bør f.eks. overveje: har I et fællesareal, I kan bruge til placering af varmecentralen? Hvem skal stå for etableringen? Hvem skal stå for driften af varmecentralen og vedligeholdelsen af systemet?
  • Når I skal se på det tekniske, er det vigtigt, at I får fagfolk ud og se på jeres muligheder. Der skal kigges på bygningernes nuværende varmesystemer og regnes på, hvor stort jeres varmeforbrug er.
  • Det økonomiske handler om, at I i fællesskabet skal beslutte, hvad varmeløsningen må koste, både i investering og i drift, og hvordan I betaler.
  • Det juridiske handler om ejerforhold, medbestemmelse og ansvar. Det er vigtigt, at I tidligt i forløbet får lavet nogle regler for, hvordan jeres fællesskab skal fungere. Her kan det være en god ide at få juridisk rådgivning.

Er I allerede i gang?

Måske har I i jeres område allerede en beboer- eller ejerforening, så kan du foreslå i foreningen, at I kigger på de praktiske, tekniske, økonomiske og juridiske dele.

Måske har I allerede en fælles varmeløsning i dit område, men ønsker måske at skifte varmekilde fra eksempelvis gas til store varmepumper. Så er det mest det tekniske, praktiske og økonomiske, I skal finde løsninger på.

 

Når I er blevet enige om at undersøge mulighederne for en fælles varmeløsning, skal I undersøge jeres samlet forbrug.

Her er et vigtigt tal 250kW, da alle varmeforsyninger, som producerer varme med en effekt på over 250kW, hører under varmeforsyningsloven.

Hvis du gerne vil starte et et projekt med en fælles varmeløsning i dit område, skal I være opmærksomme på, at hvis jeres samlede varmeforbrug kræver en varmeproduktionseffekt på over 250kW, er der en række lovkrav, som I skal overholde. Først og fremmest skal jeres varmeforsyning projektgodkendes af Holbæk Kommune. En undtagelse er jordvarmeanlæg, også kaldt termonet, som ikke kræver en projektgodkendelse efter varmeforsyningsloven.

Det er mere simpelt at starte en fælles varmeløsning op med en effekt på under 250kW. Her skal I i fællesskabet selv blive enige om, hvordan I vil gøre, og der er ikke krav til kommunale tilladelser i forbindelse med selve varmeforsyningen.

Tilladelser

Ud over projektgodkendelsen, som er relevant i fællesskaber med et varmeforbrug større end 250kWh, er der forskellige forhold, du og dine naboer skal være opmærksomme på, når I gerne vil etablere en fælles varmeløsning.

Tilladelser til ledningsnettet

Hvis jeres varmeledninger skal graves ned på steder, som er ejet af andre end medlemmer af fællesskabet f.eks. på offentlige veje eller områder eller på anden persons eller virksomheds ejendom, skal I have tilladelse. Det er jeres ansvar at indhente tilladelse hos ejer af grunden før gravearbejdet begynder.

Både når I skal grave ned på egne og på andres grunde, kan det være en god ide at få juridisk rådgivning, så alle er enige om, hvordan arbejdet skal udføres og hvem, der er ansvarlige for hvad.

Tilladelser til varmeproduktionen

Afhængigt af hvor og hvordan I etablerer varmeproduktionen, kan selve varmeproduktionen også kræve en tilladelse. Hvis jeres varmeproduktion skal stå i en ny bygning, eller hvis I skal etablere jordvarme, er der behov for tilladelser.

Vær altid opmærksom på byggeloven og bygningsreglementet. Og indberet altid ændringer i BBR.

Kontakt gerne Holbæk Kommune for mere viden om tilladelser til jeres fælles varmeløsning. Du kan skrive en mail til energi@holb.dk eller ringe på 72 36 36 36.

En varmegruppe kan ansøge kommunen om rådgiverhjælp til opstart af en fælles varmeløsning. En varmegruppe, der bliver tildelt rådgivertimer, kan forvente denne overordnede proces:

1: Møde mellem rådgiver og varmegruppe på lokaliteten.

2: Indledende screening af ansøgte områder.

3: Borgermøde for hele lokalområdet.

 

Der er i 2023 været undersøgt potentialer for fælles varmeløsninger i Tuse Næs, Skamstrup, Knabstrup, Kundby og Stigs Bjergby.

Du kan læse resultaterne af undersøgelserne i her

Fælles varmeløsning Tuse Næs

Fælles varmeløsning Skamstrup

Fælles varmeløsning Knabstrup

Fælles varmeløsning Kundby

Fælles varmeløsning Stigs Bjergby

Hvis du har spørgsmål angående til fælles varmeløsninger, så kontakt gerne Holbæk Kommune på energi@holb.dk eller på tlf. nr. 72 36 36 36

Holbæk Kommune startede i maj måned 2023 op på første runde af rådgivningsforløb med lokalområder, der på nuværende tidspunkt ikke er udlagt til et område med fjernvarme. Her på siden kan du se oplæg og resultater fra de beregninger som rådgiver har fremlagt for hvert lokalområde.

De områder, der har søgt og fået rådgivningshjælp er: Stigs Bjergby, Skamstrup, Knabstrup, Tuse, Tuse Næs herunder Mårsø, Uglerup, Kastrup, Kisserup og Løserup.

Forløbet har set således ud: Rådgiver har haft kontakt til såkaldte varmegrupper i hvert lokalområde. Ud fra et indledende møde, en fysisk screening af området og dataindsamling, har rådgiver kigget på potentialer, barrierer og risici ved forskellige opvarmningsformer. Afsluttende har varmegrupperne afholdt et borgermøde, hvor rådgiver har gennemgået resultater og lavet en sammenligning af priser ved de forskellige valg af opvarmning.

Herunder kan du se et kortudsnit af de forskellige steder

 

Hvert lokalområde har fået foretaget beregninger på to forskellige løsninger

Løsning 1: Jordvarmeanlæg med uisolerede rør

Løsning 2: Varmecentral med varmepumpe og isolerede rør

Nedenfor kan du læse et resume af konklusionerne og klikke ind på oplæggene og læse mere om resultater og forudsætningerne for beregningerne.

Beslutningen om at gå videre med en fælles varmeløsning afhænger af økonomiske, praktiske og samfundsøkonomiske faktorer samt graden af opbakning fra husstande i området.

Hvis du vil vide mere om status på projekterne, kan du kontakte lokalområdets Lokalforum. 

KnabstrupKundby Skamstrup Stigs Bjergby Tuse Næs

Puljemidler til rådgiverhjælp

Overvejer I hvordan jeres fremtidige varmeforsyning skal være, og har I tanker om at lave noget i fællesskab, så er der nu mulighed for at søge om puljemidler til rådgivning om mulige løsninger.

Læs mere om mulighed for rådgiverhjælp her

Puljemidler til udarbejdelse af projektforslag

Det er muligt at ansøge Holbæk Kommunes pulje til udarbejdelse af projektforslag for en fælles varmeløsning.

Læs mere om puljen her

Senest opdateret 31-03-2025